TÉMÁK, Kategóriák

Ismerje meg a fejfájásrohamok 3 jellemző csoportját

581
HOZZÁSZÓLÁS:

A fejfájás az egyik leggyakrabban előforduló panasz. Gyakoriságánál fogva, egyes fajták esetén természetes kezelési módszerek is segíthetnek. migren-fejfajas-11

Az esetek nagy részében a háttérben nem sikerül kimutatni semmilyen kóros elváltozást. Ismétlődő vagy tartós fejfájás esetén azonban az alapos orvosi vizsgálatra mindig szükség van, mert egyes esetekben agyi értágulat, akár agydaganat is húzódhat meg a háttérben.

A tenziós fejfájás

A fejfájások nagy részét pszichés feszültség váltja ki. Többnyire az egész fejre kiterjed, de egyes esetekben mindkét oldali halántékon vagy a tarkón jelentkezik a nyomó, szorító érzés. A panaszokat a fáradság, a fény- és hanghatások és a stressz fokozza.

Kezelésében szájon át szedhető fájdalomcsillapító gyógyszereket lehet használni. Csökkenti a panaszokat a pihenés, az alvás, a relaxáció, a masszázs és a meleg fürdő is.

A migrén

A fejfájásos panaszok másik csoportját migrénnek nevezzük. Ennek jellemzője a mindig féloldali, lüktető fejfájás, ami leginkább fiatal egyénekben kezdődik és hetente, havonta rohamszerűen visszatér. Kísérheti a fejfájást hányinger, hányás, homályos látás is.

Sok esetben a fejfájás kezdete előtt bevezető tünetek jelentkeznek. Ilyen tünet lehet fényes pontok látása, hangok hallása, bizonyos testterületek zsibbadása. A fejfájás esetenként 1-2 napig is eltarthat, és az alvás sem hoz javulást.

A fejfájás jelentkezése esetén a betegnek nyugalomra van szüksége egy sötét, csendes szobában. Azonnal fájdalomcsillapító gyógyszerek vagy a migrén kezelésében specifikus gyógyszerek bevétele ajánlott – Sok esetben egyes betegnél többféle gyógyszert is ki kell próbálni, míg elérhető a fájdalomcsillapító hatás.

A gyógyszeres kezelés beállítását a fejfájás ambulanciánkon szakorvosok végzik. Ritkább esetben, ha a fejfájásos rohamok gyakran jelentkeznek, folyamatos gyógyszerszedésre lehet szükség.

A rejtélyes Clsuter-fejfájás

A középkorú férfiaknál jelentkező rohamszerű fejfájás oka nem ismert. Jellemző a betegségre a több héten át, naponta, többnyire éjszaka jelentkező féloldali erős fejfájás, amit orrdugulás, könnyezés, szemgyulladás kísérhet.

A rohamokat hetekig, hónapokig tartó tünetmentes időszakok szakítják meg. A fejfájás jelentkezését provokálhatják a stresszhelyzetek, és bizonyos ételek vagy alkohol fogyasztása.

A rohamok jelentkezése esetén fájdalomcsillapító, és specifikus, a betegségben használható gyógyszerek alkalmazása javasolt, de sajnos sok esetben a fájdalom nem szüntethető meg, csak a spontán javulás hoz enyhülést.

A fejfájásról, és egyéb nuerológiai rendellenességekről, valamint azok lehetséges kezelési módjairól bővebben olvashat, amennyiben tovább lép! >>>

581
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]